Не розповідати про "успішний успіх": традиційне поняття "пресслужб" має зникнути, - Федоров

Пресслужби мають не формувати позитивний образ органу або політика, а пояснювати людям, "куди ми рухаємось"

Про це віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив у Facebook.

"Хочу кардинально змінити підхід до комунікації державних органів. Традиційне поняття "прес-служби" має припинити існувати. Формування "позитивного образу політика/органу", — повинно перестати бути метою. Основне завдання комунікації в цей історичний період — пояснити максимальній кількості людей — куди ми рухаємося, на що спрямовані наші реформи, навчитися заміряти проміжні результати, отримувати зворотний зв'язок, чути "клієнтів" (для кого робиться реформа), покращувати процеси", - пояснив він.

За словами Федорова, "залучати" - це опис одним словом всієї стратегії комунікації.

"Залучати не для хайпа, а для отримання якісного зворотного зв'язку і створення команди "амбасадорів" проєкту. Транслювати шлях трансформації", - наголосив міністр.

Він дав наступні поради для формування команди комунікації:

  1. Відійти від поняття традиційної пресслужби, коли журналісти живуть своїм життям, SMMщики своім, прессекретарі своім. Трансформувати оргструктуру відділу комунікації, відштовхуватися від цілей.
  2. Почати з чіткої стратегії. Наприклад, кількість згадок проєкту "цифрова грамотність" має зрости до 6000 в день, при цьому тональність повинна бути "позитивна" на рівні не менше 70%. Зібрати зворотний зв'язок в розмірі 1000+ розгорнутих повідомлень на рахунок конкретного проєкту для подальшого аналізу.
  3. Бути швидше. Більше лайва. Трансляції та влоги, змонтовані за 4 години, краще вичитаного тексту.
  4. Брати людей в команду комунікації з відсутністю досвіду в політичній або державній сферах. 
  5. У кожної появи в ЗМІ чітка мета: розуміти аудиторію, дати цінність, закликати до дії, а не розповідати про "успішний успіх".
  6. Кожен пост, відео, вихід в ЗМІ — думати про користь для тих, хто читає.