У Мінцифри пояснили, що дасть меморандум з мобільними операторами

Уряд та мобільні оператори України домовились про дії, завдяки яким високошвидкісний мобільний інтернет стане доступний у 90% населених пунктів країни

Про це повідомляє прес-служба Міністерства цифрової трансформації України.

“Підписано меморандум між Кабміном і операторами, і саме з цього кроку почнеться тотальна цифровізація країни”, - пояснили у відомстві.

Згідно із повідомленням, у березні наступного року відбудеться переоформлення ліцензій на використання діапазону частот 900 МГц, у якому працюють “Київстар”, “Водафон”, Lifecell та “Інтертелеком”.

“Діапазон 900 МГц передбачає значно більшу дальність сигналу, ніж у високих діапазонах (наразі оператори будують мережі 4G у діапазоні 1800 МГц). Отже, потрібна менша кількість базових станцій і, відповідно, менші витрати на побудову мережі”, - пояснили у Мінцифри.

“Щоб це стало можливим, оператори підписали спільний План заходів щодо реорганізації діапазону 900 МГц, який підтримав регулятор. Зокрема, від частки діапазону, що належить йому згідно чинної ліцензії, відмовиться “Київстар”. Цьому оператору наразі віддано близько 60% доступних частот у цьому діапазоні. Також своїми частотами у діапазоні 900 МГц поступиться оператор CDMA “Інтертелеком”, який отримає натомість частоти у діапазоні 800 МГц", - додали у міністерстві.

При цьому усі оператори отримають нові ліцензії, які передбачають технологічну нейтральність. Це означає, що вони при побудові мереж можуть самостійно обирати технології.

Держава ж сприятиме врахуванню сплачених операторами коштів за чинні ліцензії, подальшій роботі над вивільненням діапазону 900 МГц, вивільненню “цифрових дивідендів” (частот у діапазоні 700-800 МГц), боротьбі з радіоперешкодами між мережами різних операторів та полегшенню доступу операторів до інфраструктурних об’єктів.