Більше половини українців проти скасування мораторію на продаж землі - опитування Рейтинг

53% опитаних українців не підтримують скасування мораторію на купівлю та продаж земель сільгосппризначення, 69% - проти надання дозволу іноземцям купувати українську землю будь-коли

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 24-27 жовтня 2019 року.

Близько чверті опитаних зазначили, що мають земельний пай: з них 6% – обробляють його самостійно, 17% – здають в оренду. Власників паїв найбільше на Заході, серед жителів сіл та осіб старшого віку.

"Більшість власників паїв (70%) у випадку запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення продовжать його обробляти або здавати в оренду, 16% – мають намір його продати.

Головними причинами, чому не обробляють самостійно земельний пай, більше 25% опитаних вказали відсутність фінансових можливостей та стан здоров’я (переважно через вік). Наявність інших видів доходів, відсутність відповідних знань і вмінь для заняття фермерством, проживання в іншому населеному пункті зазначили 10-12%", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 73% власників паїв не вважають вартість оренди справедливою, протилежної думки - лише 15%.

42% опитаних вважають, що вартість оренди землі сільгосппризначення має встановлюватися державою, 38% - визначатися ринком. Кожен п'ятий не визначився.

"Більше половини опитаних (53%) не підтримують скасування мораторію на купівлю/продаж земель сільськогосподарського призначення, водночас 31% – підтримують. Серед останніх майже половина – власники паїв, які обробляють їх самостійно.

Більше половини зазначили, що можна запроваджувати ринок землі в Україні: з них 22% за відкриття ринку якнайшвидше, 10% за те, щоб це було через рік, 21% – через кілька років. Поряд з цим 28% проти запровадження ринку землі взагалі будь-коли", - підкреслює Соціологічна група "Рейтинг".

Водночас, 69% проти надання дозволу іноземцям купувати землю будь-коли. Лише 7% за, те щоб це було у найближчий час, 4% – через рік, 8% – за декілька років. Навіть серед тих, хто підтримує введення ринку землі – половина проти продажу її іноземцям.

Опитування проводили 24-27 жовтня методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face), вибіркова сукупність - 2000 респондентів. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення.