Якщо не буде змін до КПК, депутатська недоторканість не буде скасована, - Холодницький

Слідчі та прокурори керуються Кримінальним процесуальним кодексом, який наразі передбачає згоду парламенту на притягнення депутата до відповідальності

Про це заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, повідомляє УНІАН.

"Розумієте, якщо б ми керувалися усіма прямими нормами, то можна обґрунтовувати (притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності, базуючись на прямій нормі Конституції, яка з нового року не передбачатиме обов’язкового дозволу парламенту для зняття депутатського імунітету). Але є загальні норми права і є спеціальні, якими є Кримінальний процесуальний кодекс. І якщо зміни до КПК не будуть внесені, то ми матимемо невідповідність норм КПК нормам Конституції. Я вже говорив депутатам: скасуйте її по-чесному, не грайте в ігри. Побачимо, чи вони почули. Ні – то ні", – сказав Холодницький.

Водночас він підтримує ідею, що підозру депутатам мають вручати за спеціальною процедурою як мінімум заступники генпрокурора.

"Я вважаю, що це нормальний захист від політичного тиску. Так само як і погодження слідчих дій із заступником генпрокурора, а не з будь-яким слідчим райвідділу", - додав Холодницький.

Він сказав, що якщо Верховня Рада не внесе зміни до КПК, то прокурори знову ходитимуть до регламентного комітету з поданнями на народних депутатів.