"Зараз починається нормальна робота", - Пристайко про діалог з Польщею щодо історичних питань

Глава МЗС Вадим Пристайко сподівається, що цей процес діалогу між країнами триватиме

Про це він розказав у інтерв'ю ТСН.

Пристайко відповів на запитання, на які поступки пішла Польща після зняття заборони Україною на проведення ексгумаційних робіт. 

"Навіть фраза про те, що ми скасували заборону, вона не зовсім точна. Це так, як польська сторона подавала до цього часу. Ми ніколи не вводили жодного мораторію, офіційно або формально. Просто ті запити, які робилися, ми домовлялися, що для надання дозволів будуть зроблені певні кроки із польської сторони. Насправді такий обмін недозволами, він заблокував всю ситуацію, тому українська сторона вирішила повернутися на початкову позицію і сказати нашим польським колегам: "Надсилайте, будь ласка, пропозиції щодо цих дослідницьких робіт, ми будемо давати дозволи". І ми дали дозволи." - сказав він. 

Він сказав, що зараз починається нормальна робота, пошукові команди приїжджають, спільно оглядають місця, де вони збираються проводити пошуки. Далі вже буде ексгумація, тому що, зазвичай, в інформаційному полі йдеться про мораторій на ексгумацію. 

"Цей процес, дійсно, ми сподіваємось, розблокує, насамперед, такі ж самі кроки на відновлення історичної пам’яті в Польщі. Наприклад, відновлення тих сплюндрованих пам’ятників на території Польщі, дозволи на будівництво нових, визнання законності тих пам’ятників, які побудовані на території України і на території Польщі", - сказав Пристайко. 

Він вважає, що це один із процесів, який буде розблокований після відновлення діалогу з історичної правди.