Тизер байопіку "Вінценз" - вже у неділю на Еспресо

Цієї неділі о 14:05 на телеканалі Еспресо – прем’єра тизеру художнього фільму "Вінценз" польського режисера Яна Кідави-Блонського.

"Вінценз" - це майбутній масштабний байопік польсько-українського виробництва, історія життя "Гомера" Гуцульщини, автора гуцульського епосу "На високій полонині" Станіслава Вінценза – письменника та мислителя. Сценарій фільму 2018-го року за підтримки УКФ створили українські драматурги Наталія Ворожбит ("Кіборги") та Макс Курочкін. Проект препродакшну реалізував ГО "Всеукраїнський демократичний форум" за підтримки Українського культурного фонду.

У центрі кіно-історії, окрім прекрасних карпатських краєвидів, гуцульських легенд і філософії видатного гуманіста, ми бачимо драматичний любовний трикутник. Справа в тім, що за серце Станіслава Вінценза  боролися дві жінки – перша та друга дружини – Лєна та Ірена. Коли 1939-го року після переділу Польщі, в яку до Другої світової війни входила Гуцульщина, цю територію захопили радянські війська, місцевій інтелігенції почали загрожувати репресії. Вінценз потрапив до в’язниці. Арешт загрожував всій його родині – представників польських еліт у той час масово відправляли на заслання до Казахстану. Багатотижнева дорога у товарних вагонах була жахливою, умови – нелюдськими - мало хто переживав навіть саму подоріж, не те, що заслання. Дивом звільнившись з ув’язнення, письменник вирішив не чекати наступного арешту – і разом з обома дорогими йому жінками і трьома дітьми втік через кордон в Угорщину через Чорногірський хребет у супроводі мольфара-провідника.

Життя і книгу письменник завершив в Швейцарських Альпах.

Сцена втечі Вінцензів за кордон відтворена у тизері фільму за підтримки Українського культурного фонду. Під керівництвом знаменитого польського режисера та лауреата Каннського кінофестивалю Я.Кідави-Блонського, його зняв другий видатний поляк у проекті – оператор Лукаш Гутт. Зйомки відбувалися у Національному музеї народної архітектури та побуту України під Києвом, а також у столичному знімальному павільйоні. Значна частина натурних сцен була відзнята в українських Карпатах – на батьківщині письменника, у с.Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області.

Роль Станіслава Вінценза у тизері виконав український актор Олег Драч, саме він цієї неділі представить тизер широкій публіці на Еспресо разом з журналісткою та культурним менеджером Марією Гурською, яка знялася у тизері в ролі  дружини Вінценза - Ірени. 

В тизері також можна буде побачити зірку українського фольку Ніну Матвієнко, українського актора Євгена Малуху та інших талановитих акторів.

Робота над повнометражним фільмом розпочнеться на підставі препродакшну, здійсненого за підтримки УКФ, в 2020 році.