Україна зацікавлена в "промисловому безвізі" з ЄС, - Гончарук

Україна сподівається на особливий формат партнерства та зацікавлена в угоді про так званий "промисловий безвіз"

Про це заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час зустрічі з Генеральним директором Директорату Єврокомісії з питань сусідства і переговорів по розширенню Крістіаном Даніельсоном, повідомляє Урядовий портал.

Гончарук скзав, що Україна сподівається на особливий формат партнерства в рамках ініціативи Східне партнерство, а також наголосив на зацікавленості держави в укладенні АСАА – угоди про так званий "промисловий безвіз".

Сторони домовилися обговорити реалізацію цього процесу згодом.

"Європейська та євроатлантична інтеграція - наш ключовий пріоритет. І ми про це не просто говоримо, ми доводимо це своїми діями. Через 5 років ми хочемо максимально наблизитися до членства в ЄС. І в цьому ми потребуємо вашої допомоги", - заявив Гончарук.

Довідка. Угода про асоціацію України та ЄС передбачає перспективу укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA, або так званий "промисловий безвіз"). Спочатку АСАА може охоплювати один або кілька секторів, з поступовим розширенням на всі передбачені в Угоді 27 секторів. Потенційно ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування, полегшивши торгівлю і піднявши імідж української продукції на глобальних ринках. Наразі виконана Україною підготовча робота (гармонізація законодавства, інфраструктури якості та ринкового нагляду з нормами ЄС) дозволяє укласти ACAA як мінімум у трьох секторах.
  • Віцепрем’єр-міністр Дмитро Кулеба заявив, що "промисловий безвіз" створить нові шляхи для постачання українських товарів на європейські ринки, і в разі плідної підготовчої роботи оціночна місія ЄС може прибути вже у першій половині 2020 року