Уряд не налаштований підтримувати розвиток гуманітарної освіти в Україні , - Княжицький

Змінами до бюджету на 2019 рік Уряд пропонує скоротити видатки на освіту на 800 млн. грн. Зокрема, на 80% зменшити фінансування на підтримку освітніх наукових програм для молоді з президентського фонду. І передати ці кошти на господарський департамент секретаріату Кабміну. Про це на своєму брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат Микола Княжицький

Також, за його словами, пердставники міністерства освіти заявляють, що скоро зміниться підхід до фінансування вищих навчальних закладів. Першими по кому вдарять ці зміни – це гуманітарні факультети, які не зможуть конкурувати на заданих міністерством умовах. 

“Це відіб’ється по престижності гуманітарної освіти. Ми не будемо мати дослідників нашої мови, культури та літератури. Це небезпечна тенденція до знищення гуманітаристики”, - наголосив Княжицький. 

Ще одним рішенням, яке демонструє ставлення влади до гуманітаріїв є указ щодо прийому на навчання у ВНЗ у 2020 році. Згідно з умовами, вказаними у цьому наказі, додаткових преференцій при вступі позбавляються призери 4 етапу всеукраїнських олімпіад з гуманітарних дисциплін та 3-го етапу всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Малої Академії Наук. Раніше ці талановиті діти отримували додаткові 10 балів при вступі на будь-які спеціальності, крім міжнародних відносин. Це стимулювало учнів займатися вивченням української історії, мови, літератури. Наразі Урядом виключені саме ці дисципліни. 

"Звертаюся до уряду, що він вжив заходи на підтримку Малих Академій Наук та талановитих учнів, а також не допустив, щоб гуманітарна сфера занепадала", - наголосив Микола Княжицький.