Рада схвалила законопроєкт про анбандлінг "Нафтогазу"

Парламент прийняв у другому читанні законопроект №2239-1 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу"

Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

За відповідне рішення проголосував 341 парламентарій.

Документ розроблений з метою забезпечення виконання зобов'язань України щодо відділення діяльності з транспортування природного газу, електричної енергії і забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи, оператора системи передачі по протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства, і з урахуванням відповідних положень Угоди про асоціацію України з ЄС.

"Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобування та постачання. Це надважливо, бо анбандлінг - це, у першу чергу, запровадження європейських газових правил. І в жодному разі не приватизація стратегічних активів", - прокоментував Гончарук.

Він пояснив, що анбандлінг означає залучення інвестицій в українську ГТС та створення незалежного оператора у повній відповідності до європейського законодавства. Більше того, прийнятий законопроєкт є виконанням міжнародних зобов’язань України.

"Це гарантує енергетичну безпеку Європи, посилює нашу стійкість на міжнародній арені. І наголошую ще раз: українська газотранспортна система залишається у державній власності на 100%", - наголосив прем'єр.

У законі визначається, що оператором газотранспортної системи, що перебуває в державній власності і не підлягає приватизації, може бути виключно суб’єкт господарювання, власником 100% корпоративних прав якого є держава чи суб’єкт господарювання, 100% корпоративних прав якого належать державі.

"Рішення щодо участі у операторі газотранспортної системи інших осіб, ніж держава або суб’єкт господарювання, 100% корпоративних прав якого належать державі, може бути ухвалене виключно Верховною радою України виключно з урахуванням актів законодавства Енергетичного Співтовариства у сфері енергетики", - йдеться у пояснювальній записці.