Впровадження закону про нацбезпеку та реформування СБУ: генсек НАТО назвав очікування від Ради

Столтенберг виступив у Верховній Раді і наголосив, що двері НАТО для України залишаються відчиненими

Про це генеральний секретар НАТО сказав, виступаючи перед українським парламентом, передає Еспресо.TV.

"Наше партнерство – це не дорога з одностороннім рухом. Попри надзвичайно складні обставини вдома, Україна протягом багатьох років довела те, що вона є міцним і ефективним партнером НАТО, беручи участь в місіях НАТО по всьому світі: від нашої тренувальної місії в Афганістані до розгортання військових інженерів у Косово. Вона також робить свій внесок у сили реагування НАТО і готується робити свій внесок у тренувальну місію НАТО в Іраку. Україна допомагає покращити та удосконалити євроатлантичну безпеку. І я вам за це вдячний", - сказав Єнс Столтенберг.

Він звернувся до народних депутатів, наголосивши, що новообраний парламент має історичну можливість змінити Україну на краще. 

"І всі ви вже зробили потужний ривок вперед. І я очікую запровадження закону про нацбезпеку, який був прийнятий минулого року з парламентським наглядом над відомствами безпеки, оборонними інституціями, а також реформування СБУ", - зауважив генеральний секретар НАТО. 

Він повідомив, що радники НАТО будуть працювати з українськими парламентарями над запровадженням євроатлантичних принципів і найкращих зразків роботи для посилення верховенства права, для забезпечення прав меншин, для боротьби з корупцією і для того, щоб всі аспекти державного життя були відкритими і прозорими. 

"З тим, щоб інституції України краще служили народові України", - підкреслив Столтенберг.

За його словами, це буде підтримувати прагнення України вступити до НАТО. 

"Як суверенна держава Україна має право обирати свої власні системи безпеки. Двері НАТО залишаються відчиненими. Дорога до членства у НАТО не є легкою. Тим, хто хоче мати це, необхідно мати відданість і здійснювати значні реформи. Але, врешті-решт, членство – це рішення членів Альянсу НАТО і тих, хто хоче до нього приєднатися. І лише для них. Ніхто за межами країни не має права вето. Час сфер впливу пішов у минуле", - наголосив Столтенберг.