Відсутність належної медицини й насильство: Супрун розповіла про загрози нелегалізованої проституції

Оціночна кількість працівників секс-індустрії в Україні складає близько 80 тисяч людей.

Про це ексочільниця МОЗ Уляна Супрун написала у Facebook.

"В такому форматі, який наразі існує в Україні, робота в секс-індустрії залишається вкрай небезпечним явищем. Відсутність будь-якого регулювання робить такий бізнес кримінальним та тіньовим, працівниці та працівники у цій індустрії зазнають фізичного і психологічного насильства, порушення їхніх прав, не мають доступу до належної медичної допомоги чи будь-якого правового захисту", - заявила Супрун.

За її словами, примушування або вища оплата за секс без презерватива під час вагінального, анального та орального проникнення, велика кількість сексуальних партнерів, заняття сексом, перебуваючи під впливом наркотиків чи алкоголю, та фізичне насильство — основні проблеми, які пов’язані з ризиками для здоров’я серед працівників секс-індустрії.

Вона наголосила, що виведення проституції з тіні — "це запорука забезпечення порядку та безпеки у цій індустрії для тих людей, які надають такі послуги, тих, хто ними користується, та їх регулює". 

Супрун пояснила різницю між легалізацією та декриміналізацією проституції:

Ексочільниця МОЗ розповіла про  світовий досвід легалізації проституції, що дає, начебто, позитивні наслідки, серед яких - зменшення припливу людей в цю індустрію, запобігання випадкам насильства та торгівлі людьми, покращення доступу до медичної та правової допомоги для працівників індустрії, зменшення тягаря хвороб, та поява джерела додаткових коштів у бюджет, адже легалізація означає сплату податків.