Притулок "Світанок" на Одещині: ГПУ взяла під свій контроль розслідування насильства щодо дітей

Генеральна прокуратура України взяла на особистий контроль розслідуваннь щодо порушення прав вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації "Світанок" на Одещині

Про це повідомляє пресслужба ГПУ.

Зазначається, що у зв’язку з резонансом та численними публікаціями у ЗМІ заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов направив прокурору Одеської області доручення щодо перевірки оприлюднених фактів. 

"Мова йде про побиття дітей, причому не тільки з боку вихователів Центру, а й працівників правоохоронних органів, приниження, ґвалтування неповнолітніх", - пояснили у ГПУ.

Відомо, що наразі поліція Одещини та ДБР розслідує у кримінальних провадженнях факти катування та інших порушень прав вихованців КЗ "Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації".

Що відбувається у "Світанку"?

Нагадаємо, правозахисниця і колишня поліцейська Зоя Мельник у Facebook розповіла, що в одеському центрі соціально-психологічної реабілітації "Світанок" вихователі разом зі сторонніми бʼють і принижують дітей.

Зокрема, Мельник пише про наступне:

Правозахисниця повідомила, що їй написали 2 вихованиці закладу - Міра і Лера: 

За словами Зої Мельник, діти, коли втікають з цього закладу, йдуть до волонтера, який допомагає шукати зниклих дітей Лучезара Панфілова, якого пізніше звинуватили у, начебто, зґвалтуванні однієї з дівчат.

29 жовтня глава Одеської обладміністрації Максим Куций пообіцяв у всьому розібратися й заявив, що займається питанням дітей з центру соціально-психологічної реабілітації.