Українська економіка втратить 0,9% ВВП через зменшення транзиту газу з РФ - прогноз Нацбанку

Економічні втрати від припинення транзиту газу з Росії сягнуть 0,9% від валового внутрішнього продукту України у 2021 році

Такі прогнози щодо впливу зниження обсягів та припинення транзиту російського газу на економіку передбачені в інфляційному звіті Нацбанку.

“Завдяки транзиту газу Україна отримує близько $3 млрд на рік. Його припинення не тільки призведе до прямих втрат валютних надходжень, але й створить ризики для діяльності суміжних секторів економіки та забезпечення власних потреб України газом загалом”, - йдеться у документі НБУ.

Регулятор звертає увагу, що Росія наразі активно вводить в експлуатацію обхідні газопроводи навколо України. Зокрема, напередодні там отримали останній дозвіл, необхідний для будівництва “Північного потоку-2”. 

“Прямі втрати економіки, якщо порівняти з обсягами транзиту на рівні 2019 року, становитимуть 0,6% ВВП у 2020 році і 0,9% ВВП у 2021 році та надалі. Однак розглядаються й альтернативні сценарії, які передбачають як вищі, так і нижчі обсяги транзиту”, - повідомляють у Нацбанку.

Там очікують, що у 2020 році Росії доведеться транспортувати через Україну 50 млрд кубометрів свого газу, а у 2021 році обсяги транзиту прогнозують на рівні 30 млрд кубометрів, що втричі менше, ніж у 2019 році.