МОЗ програв суд за право усиновлювати дітей людям із ВІЛ

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов проти Міністерства охорони здоров'я України, поданий одеським адвокатом Віталієм Матвєєвим в інтересах свого клієнта, інваліда II групи

Колегія суддів під головуванням Дмитра Костенко визнала незаконним і нечинним пункт наказу МОЗ від 20 серпня 2008 року, яким було затверджено перелік захворювань, при наявності яких особа не може бути усиновлювачем, опікуном чи піклувальником дитини, передає Еспресо.TV з посиланням на одеську інтернет-газету Думская.net.

Йдеться про вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) - саме це захворювання є у клієнта Матвєєва, який таким чином був позбавлений права усиновити дитину.

Суд констатував, що цей пункт суперечить як міжнародним договорам, укладеним Україною, так і національним законодавством, зокрема законами України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини, правовий та соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ" та "Про засади запобігання і протидії дискримінації в Україні".

«Держава гарантує надання всім людям, які живуть з ВІЛ, та особам, які належать до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ, рівних з іншими громадянами можливостей для реалізації їх прав, зокрема можливості адміністративного та судового захисту своїх прав ... Дискримінація особи на підставі наявності у неї ВІЛ-інфекції, а також приналежності людини до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ забороняється. Дискримінацією вважається дія або бездіяльність, що в прямій або непрямій спосіб створює обмеження, позбавляє належних прав людини або принижує її людську гідність на підставі одного або декількох ознак, пов'язаних з фактичною або можливою наявністю у неї ВІЛ, або дає підстави віднести особу до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ", - наголошується в постанові колегії.

Наразі МОЗ має місяць на оскарження цього рішення в порядку апеляції.