Іран запускає нові потужні центрифуги для збагачення урану

Іран запустив нове покоління удосконалених центрифуг для збагачення урану, вчергове порушивши ядерну угоду, підписану між Тегераном і світовими державами в 2015 році

Про це заявив голова Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі, передає CNN.

"Сьогодні ми запускаємо 30-серійний ланцюг центрифуг IR6. Кількість центрифуг нового покоління, які ми встановили протягом цих двох місяців, становить близько 15, що є величезним досягненням", - заявив він.

Вдосконалені центрифуги дозволяють Ірану прискорити процес збагачення урану. За умовами ядерної угоди, Тегеран протягом десяти років не може використовувати центрифуги IR-6 для виробництва збагаченого урану.

Це оголошення було зроблено в 40-ву річницю захоплення американських дипломатів і співробітників посольства США в Тегерані, що призвело до розриву дипломатичних відносин Ірану з США.

Нагадаємо, що в 2018 році США вийшли з угоди щодо ядерної програми Ірану і відновили санкції проти іранського режиму.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї розпорядився, щоб Організація з атомної енергії Ірану негайно розпочала підготовку до збагачення урану, якщо ядерна угода, підписана в 2015 році, розвалиться після виходу з неї США. В Ірані на атомній електростанції Натанз почали будівництво центрифуг для збагачення урану.