Апеляційний суд у Перемишлі підтвердив: усі 20 нападників на Пикулицьку ходу винні

У Перемишлі відбулось засідання апеляційного суду, під час якого суд підтвердив рішення першої інстанції: винними є всі 20 нападників на Пикулицьку ходу 26 червня 2016 року

Про це повідомляє Наше Слово.

"Вони, діючи спільно та у змові, навмисно перешкодили греко-католицькій релігійній процесії. Згідно з попереднім рішенням "зловмисники образили учасників процесії з огляду на їхню українську національність, публічно зневажили, вживаючи вульгарних слів, а також насильно втрутилися в процесію і перешкоджали людям, які знаходились на чолі процесії, не даючи їх можливості продовжувати ходу (статті кримінального кодексу 195 р.1, 257, 191 р.1)", - йшлося у рішенні, яке суд виніс 17 квітня.

П’ятьох чоловіків було визнано додатково винними у нападі на Зенона Куцабу: зловмисники били учасника процесії, шарпали його одяг. Кожному з них суддя призначила також по 500 злотих компенсації для постраждалого. Також троє обвинувачуваних було визнано додатково винними у нападі на Петра Куцабу (сина Зенона), причому ці дії було скоєно через його українську національність", - ухвалив суд першої інстанції.

Винні отримали покарання строком від 6 місяців до року і двох місяців обмеження волі у вигляді виправних громадських робіт (від 30 до 40 годин на місяць). Вимір покарання, як обґрунтувала суддя, залежав від того, чи звинувачені відбували судове покарання в минулому, а також від кількості винесених їм обвинувачень.

Таке рішення суд першої інстанції прийняв 17 квітня. Після того обидві сторони - позивач - Об’єднання українців у Польщі - та обвинувачені - подали на апеляцію. Звинувачені домагалися скасування рішення суду та визнання їхньої невинності, прокуратура домагалася перенесення коштів процесу на звинувачених, а обвинувач-помічник Петро Тима (який є головою Об’єднання українців у Польщі) вимагав суворішого вироку - позбавлення волі до двох років для тих, хто напав на Зенона Куцабу та фізично затримав процесію, а також про подання інформації про рішення суду до публічного відома.

Апеляційний суд, крім того, що вирішив утримати в силі рішення суду першої інстанції, прислухався до позиції прокурора та призначив, що витрати, пов’язані з цим та попереднім процесом, повинні покрити винні, а не держава. Також суд вирішив подати вирок до публічного відома - його опублікують на сайті перемиської поліції, де він висітиме 6 місяців. Натомість суд вирішив, що вирок є надто довгим, щоб подавати його для преси.

Суд переконаний: вина 20 засуджених не підлягає жодним сумнівам та зазначив, що процесія на військове кладовище в Пикуличах є вже частиною традиції цього міста, а напад на неї підлягає покаранню на основі кримінального кодексу. Суддя також заявив, що вважає вимір покарання доволі "лагідним", враховуючи той факт, що половина звинувачуваних - попередньо судимі. Їхню поведінку оцінив як псевдопатріотичну та перестеріг винних: якщо вони продовжуватимуть таку діяльність - покарання буде значно суворішим. Риторику, що нібито в Перемишлі поширюється "бандеризація" українського середовища, суд оцінив як абсурдну та ірраціональну, а також порадив звинуваченим припинити дебоширити та влаштовувати розбої, а почати жити, орієнтуючись на кращі цінності.

Вирок не підлягає оскарженню. Апеляційне засідання відбулося в будинку Окружного суду в Перемишлі.