ДБР оголосило підозри чиновникам Міноборони через купівлю неякісних бронежилетів для ЗСУ, - Труба

Директор ДБР Роман Труба розповів про справу щодо закупівлі семи тисяч неякісних бронежилетів

Про це він розповів на брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Сьогодні оголошено підозру 5 високопосадовцям Міністерства оборони України. Саме ці високопосадовці були та є відповідальними за прийом та контроль якості речового майна під час закупівлі та виробництва. За попередньою змовою, ці особи здійснили закупівлю неякісного речового майна для ЗСУ за завищенними цінами, а також майна яке не відповідає технічним вимогам", - сказав Труба.

Мова йде про бронежилети 1-4 класів захисту, які прострілюються. Підозри оголосили генерал-майору, начальнику головного управління ЗСУ, а також 4 високопосадовцям ГУ ЗСУ. Це заступники управлінь та начальник відділу.

"Під час досудового розслідування було встановлено наступне: 31 січня було оголошено тендер, а в подальшому і проведено на закупівлю 20 тисяч бронежилетів Корсар М-3 С 1-4, на суму 176 млн грн. На цей час вони мали були відповідати всім вимогам, які передбачені нормами 2018 року. В березні та квітні було виявлено, що ці бронежилети не відповідають технічним вимогам. Всі високопосадовці МО знали про це, однак проводили,
зустрічі, на яких підтверджувався цей факт, вони давали вказівки на проведення досліджень і знали про негативні результати", - розповів директор ДБР.

Незважаючи на це, керівництво дало вказівки якнайшвидше закупити бронежилети. Мова йде про 7 тисяч бронежилетів на суму 61 млн гривень.

"Таким чином вони не лише нанесли шкоду державі, а й поставили під загрозу життя людей. Досудове провадження було розпочате в квітні цього року. Було проведено 43 обшуки в ГУ ЗСУ, на складах речового майна та у кабінеті заступника міністра. Було вилучено 200 тонн майна та засобів захисту. В рамках експертиз встановлено, що 70% бронежилетів прострілюються видами зброї, які не мають цього робити," - зазначив Труба.