Імпічмент Трампа: Конгрес США оприлюднив стенограми свідчень Волкера та Сондленда

Комітети Конгресу США, що здійснюють розслідування у рамках імпічмента президента Дональда Трампа, оприлюднили стенограми свідчень колишнього спецпредставника США по Україні Курта Волкера і посла США в ЄС Гордона Сондленда

Стенограми оприлюднено на сайті Конгресу США.

Так, Волкер повідомив, що попереджав Руді Джуліані щодо тодішнього генпрокурора Юрія Луценка, якого вважав таким, що заслуговує на довіру.

Також Волкер зазначив, що заохочення Джо Байденом України під час його віцепрезидентва до звільнення з посади генпрокурора Віктора Шокіна було правильною політикою, зрозумілою на міжнародному рівні.

За словами Волкера, під час його зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Торонто він попередив українського лідера, що Джуліані поширює "негативні нарративи про Україну". Так, Джуліані називав Україну "проблемою", що заважало чиновникам США будувати відносини з Україною.

Сондленд своєю чергою заявив, що Трамп і Джуліані ставили умовою підтримки України розслідування проти головного конкурента Трампа Байдена, а українська сторона нібито збиралася пообіцяти в будь-якому контексті все, чого би Трамп зажадав публічно.