Льовочкін заплатив 2 млн євро за організовану Манафортом лобістську кампанію в Європі, - розслідувачі

Ексголова адміністрації президента Сергій Льовочкін виплатив близько двох мільйонів євро на лобістську кампанію в Європі, організовану Полом Манафортом

Про це повідомляє "Слідство.Інфо" з посиланням на розслідування OCCRP.

Кампанія мала на меті переконати дипломатів та політиків з ЄС, що ув’язнення Юлії Тимошенко не повинно завадити підписати угоду про асоціацію.

Журналісти отримали у розпорядження електронне листування Манафорта з Льовочкінимю

"До лобістської кампанії залучили колишнього президента Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Мевлюта Чавушоглу, який сьогодні обіймає посаду міністра закордонних справ Туреччини, а також так зване Габсбурзьке тріо — неформальну тіньову групу, до якої входили колишній президент Польщі Александр Кваснєвський, колишній канцлер Австрії Альфред Гусенбауер та колишній прем’єр-міністр Італії Романо Проді, який раніше обіймав посаду президента Єврокомісії", - йдеться у розслідуванні.

Листування показало, що роботу лобістів оплачував Льовочкін. Саме він був джерелом приблизно двох мільйонів євро, які проходили через рахунки, контрольовані Манафортом і використовувались для оплати лобістів.

Зрештою, кампанія дала результати: ЄС запропонував Україні угоду про асоціацію, навіть коли Тимошенка все ще була ув’язнена. Але тоді Янукович під тиском Росії відмовився її підписувати.

Прес-служба Льовочкіна повідомила журналістам, що він “ніколи не контролював роботу Манафорта”. Кваснєвський заперечив отримання грошей від Льовочкіна. Гусенбауер раніше заявляв, що ніколи не чув про “Габсбурзьку групу” і сказав журналістам, що не має чого додати до цих коментарів. Чавушоглу і Проді не відреагували на запит про коментар.