Кіпр відкликає громадянство у 26 власників "золотих паспортів"

Влада Кіпру вирішила відкликати громадянство у 26 іноземців, які отримали так звані «золоті паспорти» в обмін на інвестиції в кіпрську економіку

Про це повідомляє Reuters.

Умови отримання громадянства після скандалу з «золотими паспортами» стануть жорсткішими.

"Сьогодні Кабінет міністрів підтвердив прихильність уряду суворому дотриманню умов інвестиційної програми Кіпру", - заявив міністр внутрішніх справ Кіпру Константінос Петрідіс.

Очільник МВС Кіпру не розкрив національності або особи іноземців, чиє кіпрське громадянство буде відкликано. За даними кіпрських джерел Reuters, в цю групу входять дев’ять росіян, вісім камбоджійців, п’ять громадян Китаю, два кенійця, один малайзієць і один іранець.

Скандал навколо кіпрського громадянства за інвестиції спалахнув після розслідування Reuters, в якому розкрили схему отримання "золотих паспортів". Серед власників кіпрських паспортів називають оточення прем'єр-міністра Камбоджі Хун Сена.

За даними кіпрської газети Politis, малайзійський фінансист Лоу Таєк Джо, якого звинувачують у розкраданні декількох мільярдів доларів в державному фонді 1Malaysia Development Berhad, є ще одним власником "золотого паспорта".

З 2013 року на Кіпрі діє схема отримання громадянства за інвестиції. За 2 млн євро інвестицій можна "купити" паспорт і безвізові поїздки по всьому Європейському Союзу.