НАТО посилить свої позиції в Ла-Манші через російську загрозу

НАТО збирається зміцнювати свої позиції в регіоні Північного моря і Ла-Маншу, щоб бути готовими відбити загрозу з боку Росії

Відповідні положення містяться в домовленості, підписаній главами військово-морських сил Німеччини, Великої Британії, Франції, Бельгії та Нідерландів в Гамбурзі, повідомляє DW.

У документі закріплена мета — розвивати військову співпрацю вищеназваних держав-членів Північноатлантичного альянсу в рамках консультативного органу НАТО — Channel Committee (CHANCOM).

Цей комітет був створений за часів холодної війни в структурі Головного командування об'єднаних збройних сил НАТО в зоні протоки Ла-Манш для того, щоб гарантувати безпеку шляхів постачання європейських союзників з боку США. Після падіння залізної завіси і скасування командування альянсу в зоні Ла-Маншу CHANCOM став чисто консультативним органом, членами якого є глави ВМС окремих країн.

Однак, як наголошено в заяві, за минулі роки стратегічна ситуація в Європі змінилася. Окремі держави і недержавні структури все частіше ставлять наявний міжнародний порядок перед новими викликами.

Як наголосив інспектор ВМС Німеччини, віце-адмірал Андреас Краузе, вільні морські шляхи до Роттердаму, Антверпену, Гамбургу та Бремерхафені відіграють вирішальну роль у забезпеченні безпеки і процвітання Європи. Крім того, ці порти є "воротами до Балтійського моря", що також пояснює їх велике стратегічне значення для оборони НАТО, вказав Краузе.

Говорячи про те, наскільки різноманітними стали сьогодні загрози, віце-адмірал, з одного боку, згадав про анексію Криму Росією в 2014 році, а з іншого, звернув увагу на те, що «закласти міни сьогодні може хто завгодно».