Російські окупанти в Криму схопили 82-річну кримськотатарську активістку і дисидентку Сеймуратову, - Чубаров

Російська окупаційна влада в Криму затримала 82-річну кримську татарку, радянську дисидентку Айше Сеймуратову

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Щойно стало відомо, що на контрольному пункті Чаплинка адміністративного кордону між материковою частиною України і Кримським півостровом російські окупанти затримали легендарну 82-річну Айше Сеітмуратову, кримську татарку, радянського дисидента, журналіста, історика, ветерана кримськотатарського національного руху. Айше Сеітмуратова є громадянкою США, якою вона стала після вигнання її з СРСР в 1978 році. Айше Сейтмуратова постійно проживає в Криму, який відмовилася покидати і після вторгнення російських військ в 2014 році і окупацією Криму", - написав Чубаров.

Наразі у Меджлісі кримськотатарського народу шукають спосіб встановити зв'язок із Сеймуратовою.

Айше Сеїтмуратова є однією з найвідоміших активісток кримськотатарського руху. Її двічі заарештовували і судили. У 70-х роках вона виїхала до США, щоб не отримати новий тюремний термін. У США Сеітмуратова співпрацювала з "Радіо Свобода", "Голосом Америки" - вела передачі російською, узбецькою та азербайджанською мовами.

Сеїтмуратова також відзначилася філантропічною діяльністю - в 2001 році заснувала в Сімферополі пансіонат для самотніх людей похилого віку "К'артлар еві", який працює на її кошти.