Градобій зі збитками на 120 млн грн на Буковині: місто Сторожинець тричі зверталося до Зеленського по матеріальну допомогу, але марно

Внаслідок небаченого градобою, який 13 серпня 2019 року пройшов містом Сторожинець та прилеглим до нього селом Панка, що у Чернівецькій області, постраждало 2550 домогосподарств, а також нанесено шкоду комунальним приміщенням міської ради на суму 8,09 млн. грн., не беручи до уваги понищені дахи приватних та державних підприємств, установ РДА та райради, розбиті автомобілі тощо

Міська рада десятки разів зверталася по допомогу у подоланні наслідків градобою до різних інстанцій, установ та підприємств, але безрезультатно, передає Еспресо.TV з посиланням на портал Сторожинець.інфо.

Загальна сума збитків складає біля 120 млн грн

Міська рада отримала 2 млн. грн. від Чернівецької обласної ради, 250 тис. грн. і 1100 листів вживаного шиферу від Чернівецької міської ради. Профспілки допомагали своїм працівникам окремо.

Читайте також: Оксана Забужко: Зеленський тут на гастролях. Він не знає країни і не відчуває її

Допомоги від центральних органів влади не було, оскільки негода була класифікована як стихійне лихо місцевого рівня і фінансуватися його ліквідації, за законодавством, має здійснюватися з місцевих бюджетів.

"Тільки за відсутності коштів у міста, району чи області, Кабмін може виділяти фінансування з резервного фонду. Цього не відбулося", - наголошують сторожинецькі журналісти.

Мерія виплатила по 1 тис. грн. 1400 домогосподарствам, витративши на це 1,4 млн. грн. власного бюджету.

При цьому до президента Зеленського міська рада Сторожинця з офіційними листами зверталася тричі: 

16 серпня,

11 вересня,

25 жовтня.

Окрім того, 25 серпня було оприлюднено спеціально підготовлене колективне відеозвернення до президента Зеленського, в якому люди просять його не лишати їх сам на сам з бідою.

Тобто загалом на адресу глави держави від сторожинчан надійшло чотири публічних послання.

До Кабміну теж було чотири звернення. Усі в письмовій формі.

Також прохання про допомогу надходило до народного депутата Максима Заремського (партія "Слуга народу"), обраного у 202-му окрузі (займає західну частину Буковини, зокрема Сторожинецький район).

Довідка

У першому турі президентських виборів-2019 округ №202 проголосував переважно за Зеленського (28.19%) та Тимошенко (25.63%).

В другому турі там переміг Зеленський (75.34%).