Британську Консервативну партію спонсорували росіяни, - Sunday Times

Консервативну партію Великої Британії спонсорували дев'ятеро російських бізнесменів

Про це із посиланням на Sunday Times повідомляє "Радіо Свобода".

Імена дев’яти бізнесменів із Росії фігурують у доповіді про російські загрози для британської демократії, публікацію якої відклав уряд Бориса Джонсона, викликавши різку критику опозиції.

Йдеться про спонсорів владної Консервативної партії Великої Британії.

Деякі зі згаданих у доповіді росіян, як стверджується, підтримують теплі відносини з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном. Серед них Олександр Темерко, директор британської компанії Aquind Limited, колишній віцепрезидент і заступник голови правління нафтової компанії ЮКОС. Протягом останніх семи років Темерко пожертвував консерваторам більше ніж 1 млн фунтів.

Він залишив Росію незабаром після експропріації активів ЮКОСу в 2005 році, згодом отримав британське громадянство.

У доповіді також йдеться про банкіра Олександра Лебедєва. Його син Євген є власником компанії, яка випускає газету London Evening Standard. У квітні 2018 року Євген Лебедєв, як стверджується, запрошував Джонсона на вечірки в будинок сім’ї Лебедєвих недалеко від міста Перуджа в Італії. Джонсон тоді був міністром закордонних справ.

У доповіді згадана також дружина колишнього заступника міністра фінансів Росії Володимира Чернухіна – Любов Чернухіна, яка пожертвувала консерваторам у минулому році понад 450 тис. фунтів.

Із публікації Sunday Times незрозуміло, чи зроблені в доповіді якісь висновки з того факту, що низка російських громадян, які живуть у Британії, фінансують консерваторів.

Також невідомо, чи йдеться в доповіді про те, що Росія втручалася у вибори у Великій Британії і в референдум щодо Brexit.