Верховна Рада може дозволити держбанкам продавати "непрацюючі" кредити, - нардеп

У Верховній Раді пропонують запустити прозорий продаж "поганих кредитів" державних банків

Про це написав у колонці на Економічній правді нардеп від "Слуги народу", голова підкомітету з публічних закупівель та ефективного управління державним та комунальним майном Олексій Мовчан.

"Законопроєкт №2272 зможе надати керівництву державних банків законний інструмент для продажу активів зі знижкою. Більше того, законопроектом пропонуються зміни в низку інших законів. Мета: захистити кредитора, збільшити надходження від продажу "поганих кредитів", унеможливити корупційні ризики і схеми, покращити якість активів, зменшити заборгованість у державних банках" - написав Мовчан.

За словами нардепа, на державні банки ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк припадає 415 млрд грн "поганих кредитів" - 65% від їхнього загального обсягу (581 млрд грн). У банківській системі України частка "поганих кредитів" станом на 01.07.2019 року становила 51%.

Нардеп зазначив, що оскільки державні банки продовжують реструктуризацію своїх "поганих кредитів" замість продажу на аукціонах, держава змушена докапіталізовувати держбанки для недопущення їх банкрутства.

Натомість продаж "поганих кредитів", за словами нардепа, забезпечує зростання ВВП.

"Дослідження Київської школи економіки щодо продажу поганих кредитів в Україні говорить, що продаж 10% такої заборгованості банками дають зростання в 0,5% ВВП. Отже, якщо ми почистимо банківську систему від такого обтяження, то забезпечимо обіцяне економічне зростання", - стверджує Мовчан.

Нардеп додав, що процедура реструктуризація держбанками "поганих кредитів" із докапіталізацією державою замість продажу може розтягнутися на десятки років.