Експерт: "Урядовий законопроект про легалізацію азартних ігор не відповідає міжнародним стандартам"

Законопроєкт про гральний бізнес зараз є дуже на часі, і він мав би врегулювати діяльність у цій галузі

Втім представлений урядом законопроєкт № 2285 "Про державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор" не відповідає оголошеним у ньому принципам і має бути доопрацьованим. Про це заявив експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського Інституту Майбутнього Олександр Чебаненко під час круглого столу на тему: "Яким бути чи не бути гральному бізнесу в Україні?".

За словами експерта, законопроєкт № 2285 не відповідає міжнародним стандартам й має цілу низку недоопрацювань. Зокрема, закладені у бюджет наступного року 3 млрд гривень доходу від грального бізнесу не варті тих проблем, які з ним будуть пов’язані.

"У законопроєкті закладена можливість працювати букмекерам, які пов’язані з країною-агресором Росією, а також з офшорних зон. Це може викликати низку запитань. Також створюється фонд підтримки спорту, медицини, культури при наявності державного бюджету, що у нинішніх умовах є дублюванням функцій і не є необхідним. У документі, як це не прикро, відслідковуються й певні корупційні ризики. Насамперед щодо формування регулятора грального ринку – створення Комісії з розвитку та регулювання азартних ігор при наявності Мінфіну та надання їй фактично силових повноважень", – зазначив Олександр Чебаненко.

Як раніше заявив журналіст видання "Наші гроші" Юрій Ніколов, законопроект Кабінету міністрів справляє враження, ніби його писали кілька бізнес-угруповань. Зокрема, в ньому дуже відчутний вплив букмекерів.