Е-підпис та код зі смартфона: Дубілет запропонував новий захист нотаріусів від рейдерства

Одним із способів рейдерства нерухомості є злам комп'ютерів реєстраторів (наприклад, нотаріусів): заразивши комп'ютер реєстратора, зловмисник від його імені переписує майно жертви

Про це міністр уряду Дмитро Дубілет повідомив у Facebook.

А у випадку, якщо ніякого зламу не було і реєстратор сам зробив незаконну дію, він міг сказати, що його комп'ютер зламали.

"Для боротьби з цією проблемою держава планувала змусити реєстраторів купувати якийсь складний програмно-апаратний комплекс і встановлювати його на кожен комп'ютер... Це були б не абиякі витрати. Переконав колег згорнути дорогу програму захисту та замість цього зробити другий фактор авторизації. Хіба що замість витрат грошей на SMS-паролі я запропонував Google Authentificator (безкоштовний)", - пояснив міністр.

За його словами, тепер для проведення будь-якої дії реєстратору потрібно буде скористатися не тільки своїм електронним підписом, а й ввести код зі свого смартфона.

"Зламати і комп’ютер, і смартфон одночасно фактично неможливо", - зазначив Дубілет.

Він також запропонував реєстраторам активувати опцію другий фактор та висловив сподівання, що незабаром Мін'юст зробить його обов'язковим для всіх без винятку.