Фінансування українського кіно зменшено вдвічі, - Княжицький про держбюджет 2020

Парламентська фракція “Європейська Солідарність” не підтримує держбюджет на 2020 рік, запропонований урядом та монобільшістю, та вважає його “глибоко антисоціальним”

Про це заявив народний депутат від “ЄС” Микола Княжицький з трибуни Верховної Ради у четвер, 14 листопада. 

“Ми пишалися тим, що ми розвивали українське кіно. У минулому році на кіновиробництво було виділено 1 млрд. гривень. У цьому році виділено 50 мільйонів на патріотичне кіно, 500 млн на інші фільми і ще частину додав уряд - 250 млн. Але фактично ці кошти ми будемо повертати іноземцям через кеш рібейти. Нещодавно про це був ухвалений закон. Фактично фінансування українського кіно зменшено вдвічі”, наголосив народний депутат.

Також Микола Княжицький стурбований тим, що ухвалений сьогодні держбюджет ставить під загрозу продовження реформи місцевого самоврядування. 

“Кошти, пов’язані з децентралізацією, зокрема субсидії місцевим бюджетам, зменшені вдвічі. Це, звичайно, не спадок минулих урядів. Тому що, минулі уряди ці кошти платили. Немає фінансування спортивних комплексів при школах. Немає придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я. Немає придбання медикаментів виробів медичного призначення для швидкої допомоги. Немає іншої низки пільг, субсидій, які стосуються медицини та освіти”, - зазначиву у своєму виступі Княжицький.

Народний депутат назвав бюджет 2020 “глибоко антисоціальним” та “бюджетом обмеження”. Він наголосив, що не всі поправки та пропозиції фракції “ЄС” та депутатської групи “Львівщина” (до якої входить Княжицький, - ред) були враховані. 

“Наприклад, підтримка карпатського регіону взагалі зникла з цього документу. Відсутні у бюджеті й інші важливі речі. Одна з наших правок була врахована. На рівні минулого року відновлено фінансування Українського Інституту книги. Дякуємо за це бюджетному  комітету та уряду. Але, на жаль, цих коштів недостатньо. Інститут Книги має нові програми і потребує більше грошей, ніж у минулоріч.  Але у бюджеті немає фінансування, наприклад, Малої академії наук. Ця поправка була врахована профільним комітетом у першому читанні, але зараз від неї відмовилися”, - зазначає Княжицький.

За словами нардепа, фракція “ЄС” вітає, що у бюджеті закладені кошти на ремонт Харківського театру у розмірі 50 млн. гривень. Проте це не єдиний об’єкт культури, який потребує сьогодні державної підтримки для реконструкції.

“На ремонт Львівського театру ім. Заньковецької, який знаходиться в історичному центрі міста, виділено нуль гривень. Бюджет має бути не лобістським, а системним”, - заявив народний депутат.