"Шумєть" не треба": Коболєв про заяву Путіна щодо ризиків припинення транзиту газу

Раніше президент Росії Володимир Путін розповідав про ризик припинення транзиту газу через Україну

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв прокоментував у Facebook цю заяву.

""Шумєть" дійсно не треба. Газ Україна наразі фізично імпортує з території трьох країн ЄС, використовуючи чинні газопроводи. Вони існують. Окрім Нафтогазу їх використовує ще багато інших європейських компаній. Вони купують цей газ на ринку ЄС. Тобто, називати весь газ на ринку ЄС російським точно не коректно. Нафтогаз ніколи не відмовлявся купувати газ в Газпрому за справедливими ринковими цінами. Ситуація тут діаметрально протилежна - це Газпром відмовляється виконувати свої зобов‘язання за чинним контрактом", - зазначив Коболєв.

За його словами, "Нафтогаз" не подавав нових позовів проти Газпрому, а захищається у міжнародних судах проти попередніх позовів Газпрому.

Голова "Нафтогазу" водночас підтвердив слова Путіна: Україна дійсно має зобов‘язання по впровадженню європейського законодавства до кінця 2019 року.

Нагадаємо, у заяві Путіна йдеться про наступне:

“Україна хоче за українськими законами відрегулювати - будь ласка, ми готові. Україна хоче відрегулювати за європейськими законами? Вона взяла на себе зобов'язання прийняти європейське законодавство. Ми готові. Ми в Єврокомісії про це сказали. Якщо Україна встигне імплементувати в себе законодавство європейських країн - будь ласка. Нехай роблять. Але це все не від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту газу існує".