Цей день в історії: оксамитова революція у Чехословаччині, сепаратний договір УГА з Денікіним та перша жінка-прем'єр в ісламському світі

17 листопада 1989 року в Празі чеська поліція жорстоко розігнала студентську демонстрацію, що привело до масових маніфестацій у всій Чехословаччині і політичної кризи, в результаті якої в країні була повалена гегемонія комуністичної партії і президентом був обраний лідер опозиції Вацлав Гавел

Подробиці розповідає освітній проєкт JNSM, передає Еспресо.TV.

Увечері 16 листопада 1989 року в Братіславі почалась демонстрація студентів проти проекту закону про вищу освіту, яка наступного дня, 17 листопада, була підтримана студентами Праги - розпочавшись як акція, приурочена до 50-ї річниці з дня розправи нацистських окупантів над чеськими студентами, коли було розстріляно 9 з них і майже 1200 відправлено до концтаборів, вона поступово переросла у політичну маніфестацію і була жорстоко розігнана поліцією.

Наступного дня, після чуток про вбивство поліцією одного з маніфестантів, студенти практично всіх вузів Чехословаччини оголосили загальну забастовку, підтриману праціниками ряду промислових підприємств, які 23 листопада приєднались у Празі до студентів. Під тиском маніфестантів, очолених "Громадянським форумом", створеним з числа кількох опозиційних організацій, 24 листопада керівництво Комуністичної партії на чолі з Мілошем Якешем подало у відставку, а опозиції було запропоновано чверть місць в уряді. Відхиливши цю пропозицію, 26 листопада опозиція скликали батотисячний мітинг, на який у Празі зібралось до 800 тис. чоловік, і закликала до загальнодержавної забастовки.

Це змусило уряд підти на переговори і провести 28 листопада зустріч з "Громадянським форумом" на чолі з Вацлавом Гавелом і керівництвом Компартії Чехословаччини, в результаті якої було прийнято рішення про відміну закріпленного в конституції положення про керівну роль комуністичної партії і відставки 10 грудня президента Густава Гусака. Натомість було створено уряд національної єдності, в якому опозиція отримала половину місць, а 29 грудня 1989 року парламент обрав ініціатора Празької весни Олександра Дубчека своїм головою, а правозахисника і письменника Вацлава Гавела - 10-м президентом Чехословаччини.

Інші важливі події цього дня:

17 листопада 1919 року - на перемовинах в Одесі делегація Української Галицької Армії уклала договір з представниками Добровольчої армії Півдня Росії про припинення бойових дій та перехід УГА під командування Антона Денікіна. Він поклав край воєнній історії УГА та засвідчив остаточний розрив між УНР та ЗУНР.

17 листопада 1988 року -  Беназір Бхутто обрана прем'єр-міністром Пакистану - вона стала першою жінкою-лідером мусульманської держави.