ДБР відправило до ГПУ підозру Порошенку. Просить зняти недоторканність

Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань скерували до Генеральної прокуратури проєкт повідомлення про підозру п’ятому президенту України Петру Порошенку

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Проєкт підозри підготовлено та направлено до прокуратури в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливого неправомірного впливу на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя у березні-травні 2019 року.

У документі іде мова про підозру п’ятого президента України у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 109 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Слідчі ДБР направили до прокуратури проєкт подання до Верховної Ради про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності п’ятого президента України, який є чинним народним депутатом.

Зазначимо, що у ч. 3 ст. 109 ККУ йдеться про дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Такі дії караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

У ч. 2 ст. 364 ККУ йдеться про зловживання владою або службовим становищем. Такі дії караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.