Посол США в ЄС повідомляв оточенню Трампа про готовність Зеленського розслідувати справу Байдена, - WSJ

Посол США в Євросоюзі Гордон Сондленд інформував адміністрацію президента Дональда Трампа щодо готовності Володимира Зеленського почати розслідування відносно Джо Байдена і його сина Хантера

Про це пише The Wall Street Journal.

У розпорядженні редакції опинилися відповідні електронні листи Сондланда. 

Газета пише, що Сондланд за кілька днів до дзвінка Трампа Зеленському, повідомив виконувачу обов’язків керівника адміністрації Білого дому Міку Малвейні, а також міністру енергетики Ріку Перрі, що український президент готовий підтвердити Трампу намір почати розслідування щодо Байденів.

"Він (Зеленський - ред.) запевнить його (Трампа - ред.) в тому, що планує запустити абсолютно прозоре розслідування, під час якого не упустить жодної деталі", - наводить видання цитату з листа.

Білл Тейлор, американський дипломат в Україні, під час першого публічного слухання про імпічмент 13 листопада розповів, що член його штабу Девід Холмс, який супроводжував Сондленда на зустрічах у Києві, бачив, як посол дзвонить Трампу зі свого мобільного, та почув, що президент запитує про певні "розслідування".

За словами Холмса, який також свідчив у Конгресі минулого тижня, Сондленд під час розмови з Трампом сказав, що Зеленський зробить "все, про що ви попросите його". Посол США в ЄС також підтвердив Трампу, що українці збираються "провести розслідування" проти Джо Байдена та його сина Хантера.

Холмс розповів, що почув розмову Сондленда і Трампа, оскільки вона голосно лунала з телефону Сондленда на терасі ресторану, де вони вечеряли разом зі ще двома особами.

"Хоч на телефоні посла Сондленда не був увімкнений гучномовець, я чув голос президента (Трампа — ред.) через динамік телефону. Голос президента був дуже гучним і впізнаваним, і посол Сондленд тримав телефон подалі від вуха певний час, імовірно, через гучний звук", - сказав Холмс під час свідчень.

Нині невідомо, чи був зашифрований мобільний телефон Сондленда.

На думку кількох колишніх американських чиновників, розвідка Росії могла перехопити розмову президента США Дональда Трампа з послом США в ЄС Гордоном Сондлендом, у якій Трамп запитував про розслідування проти Байденів в Україні.