Росіяни не зможуть купувати українську землю, - уповноважений Зеленського

У законі про ринок землі до другого читання пропишуть заборону росіянам або компаніям, серед власників чи засновників яких є громадяни Росії, купувати землю сільськогосподарського призначення

Про це повідомив уповноважений президента України Володимира Зеленського із земельних питань Роман Лещенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"У нас будуть прямі корпоративні відносини. Тобто, не офшор на Кіпрі, потім ще один офшор, а потім якась особа буде засновником. Ми це робимо для того, щоб була прозора структура власності юридичних осіб", - сказав Лещенко

За його словами, у законопроєкті про обіг земель, який Рада ухвалила у першому читанні, до другого читанні внесуть норму про те, що дозволити продаж землі іноземцям (або компаніям, серед засновників яких є іноземці) можна буде лише за підсумком всеукраїнського референдуму.

"До цього моменту — ніяких іноземців. Росіяни взагалі не обговорюються. Це країна-агресор, вони ні за яких обставин не будуть купувати землю. Якщо за якимись механізмами десь з'являться росіяни, ми здійснюватимемо спецконфіскацію на користь держави", — повідомив Лещенко.

Також у законопроєкті про ринок землі мають переглянути ліміти щодо максимальної площі землі, якою може володіти одна особа та пов'язані з нею компанії.