У Світовому банку назвали основну перешкоду для залучення інвестицій Україною

Відкриття ринку сільськогосподарських земель може збільшити економічне зростання в Україні на 0,5-1,5% на рік протягом 5 років

Про це на прес-конференції заявив провідний економіст та керівник програм Світового банку в Україні Фарук Кхан, передає hromadske.

“Наші розрахунки показують, що зняття мораторію та створення прозорого та ефективного ринку землі стимулюватиме ріст України від 0,5-1.5% на рік впродовж 5 років. Закон про обіг землі, який пройшов перше читання у Верховній Раді, це був великий прорив у цьому контексті. Тому важливо, щоб цей закон був проголосований та вступив в дію максимально швидко”, - зазначив Фарук Кхан.

Також Фарук Кхан додав, що мораторій на продаж землі негативно впливає на малих землевласників, які не можуть отримувати реальні прибутки від своєї власності. При цьому, на землі заробляють великі корпорації.

Зокрема, обмеженість інвестицій підриває здатність фермерів вирощувати продукцію та переходити на трудомісткий товар із підвищеною доданою вартістю.

За даними Світового банку, рівень продуктивності сільського господарства в Україні є невеликим в порівнянні з іншими країнами.

За словами Фарука Кхана, критично важливими є механізми забезпечення прозорості, ефективності та моніторингу впровадження реформ. Серед них він виділив наступні сфери: