За Зеленського зовнішня політика звелася до двох абзаців Мінських угод, - Сироїд

Ексзаступниця голови Верховної Ради Оксана Сироїд вважає, що зовнішня політика України останнім часом зводиться до Мінських домовленостей

Про це вона заявила в програмі "Вердикт із Сергієм Руденком" на Еспресо.TV.
 
Вона вважає, що головний інструмент впливу зовнішньої політики - комерція. 
 
"На жаль, Україна ніколи не мала зовнішньої політики, спочатку ми її не мали, тому ми були під російським патронатом і в російському фарватері. Ми не будували стосунків нормальних, політики нормальної. Що таке нормальна зовнішня політика? Це не тільки красиві слова, і якісь спільні заходи культурні. Це велика культурна дипломатія, головне - це комерція, тобто те, що робить зовнішню політику інструментом впливу. Це є комерція передовсім, спільні комерційні інтереси. На жаль, в нас завжди був головний фокус був зосереджений на Росію і Росія продовжує контролювати велику частку економіки України", - заявила Сироїд.
 
Політик заявила, що  зовнішня політика звелася до двох абзаців Мінських домовленостей.

"За часів президента Порошенка, основою зовнішньої політики в нас були Мінські домовленості, за часів президента Зеленського в нас зовнішня політика звелася до двох абзаців Мінських домовленостей", - сказала вона.
 
Сироїд додала, що треба розвивати відносини з усіма країнами.
 
"А зовнішню політику треба будувати на взаємовигідних інтересах. Наприклад, нашим найбільшим партнерами мали б стати США, тому що вони хочуть стримати Росію. Ми маємо тут спільний інтерес. Є велике усвідомлення загрози в Польщі. Скільки зусиль ми потратили на те, щоб побудувати вигідні комерційні стосунки з Польщею? Майже нуль. Ми досі не можемо побудувати коннектор, щоб закуповувати у них скраплений газ. А Румунія? Це ще один союзник, сусід, який усвідомлює загрозу. Туречинна чекає, поки Україна стане повноцінним міжнародним гравцем, бо вони в Чорному морі залишились одні проти Росії. Що Україна там робить? А ми порпаємось в двох абзацах Мінських домовленостей",  - підсумувала Сироїд.