"Усі були в циклі": Пенс і Помпео знали про тиск на Україну, - Сондленд

Вііце-президент Майк Пенс та держсекретар Майк Помпео знали про тиск на Україну на вимогу Дональда Трампа щодо відкриття розслідування проти Джо Байдена та його сина

Про це розповів посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд під час відкритого слухання в Палаті представників в рамках розгляду справи про імпічмент, повідомляє CNN.

"Усі були в циклі. Це не було секретом. Керівництво Державного департаменту висловило повну підтримку нашим зусиллям. Про наші зусилля було повідомлено та затверджено. Я не пригадую жодного разу, щоб були заперечення", - сказав Сондленд.

Сондленд заявив, що повідомив про ситуацію керівникам Державного департаменту, аж до державного секретаря Майка Помпео.

"Я сказав віцепрезиденту Пенсу перед зустрічами з українцями, що я маю побоювання, що затримка допомоги пов'язана з питанням розслідувань ... Під час фактичної зустрічі президент Зеленський підняв питання про безпеку безпосередньо з віцепрезидентом Пенсом. Віцепрезидент заявив, що буде говорити про це президенту Трампу", - сказав посол.

"Але ще 24 вересня секретар Помпео наказував Курту Волкеру розмовляти з Руді Джуліані. У повідомленні WhatsApp Курт Волкер сказав мені:" Говорив з Руді за вказівкою S. S означає Державний секретар (State secretary), - додав він.

Раніше Сондленд заявив про пряму вказівку президента Дональда Трампа працювати з його адвокатом Руді Джуліані, щоб змусити українське керівництво почати справу проти Джо Байдена.