Президент Сербії про шпигунський скандал з РФ: відео справжнє, але Росія - братня країна

На відео, яке були оприлюднено днями на YouTube, дійсно зафіксована зустріч російського офіцеру розвідки, підполковника Георгія Клебана та підполковника у відставці сербських Збройних Сил з ініціалами З. К.

Про це розповів президент Сербії Александар Вучич на прес-конференції після екстреного засідання Ради національної безпеки, повідомляє Балканський оглядач.

Зйомка, за його словами, була проведена 24 грудня 2018 року. Відеозапис зроблено не сербським безпековим агентством, але, як зазначив президент, про нього знають спецслужби Сербії. За словами Вучича, З.К. є об'єктом спостереження сербської служби безпеки є з 2012 року завдяки контактам з хорватською службою контррозвідки.

Як розповів президент, співробітники сербських спецслужб спостерігали за З. К. і в грудні 2018 року, але вони не зафіксували зустрічі з Клебаном через далеку відстань.

Він повідомив, що підполковник Клебан, який був помічником російського Аташе з питань оборони, в Сербії вже немає. Сербські спецслужби неодноразово фіксували на аудіо- та відео контакти Клебана з співробітниками Збройних сил Сербії. Зокрема зафіксовано, як він давав гроші. Задокументована діяльність і інших співробітників російських служб безпеки, розповів Вучич.

Президент каже, що Сербія протягом багатьох років стикається з операціями різних спецслужб. За його словами, йдеться як про найбільш розвинені країни, так і про країни регіону. Він зазначив, що через це Сербія в останній час посилила свої контррозвідувальні заходи.

Вучич анонсував в найближчий період заходи проти членів різних розвідувальних агентств інших країн, про що ще буде повідомлено.

Незважаючи на всі ці події, Вучич підкреслив, що Сербія не буде змінювати свою політику щодо Росії, яку бачить як братню країну, тому що Сербія, за його словами, не забуває все, що зробили президент РФ Володимир Путін і Росія для Сербії. Він нагадав, що Сербія не ввела санкцій проти Росії, навіть не голосувала проти інтересів цієї країни і ніщо не загрожує дружбі. "Нам не спадає на думку створити новий 1948 рік і розглянути Росію як ворога Сербії", - сказав Вучич.

Сербський лідер впевнений, що Путін не був поінформований про дії Клебана.

Посол РФ в Сербії Александр Боцан-Харченко заявив в інтерв’ю для сербського телебачення, що ніякі скандальні історії та нібито вербування російським військовим сербського військового, не можуть заподіяти будь-яку шкоду відносинам Росія-Сербія. "Незалежно від цих провокацій, ми будемо рухатись далі", - заявив дипломат.