На тихоокеанському Бугенвілі проводять референдум з приводу незалежності

Мешканці острова Бугенвіль у суботу, 23 листопада 2019 року, почали голосувати на референдумі, який має вирішити їхню подальшу долю

Жителі голосуватимуть за те, чи ставати Бугенвілю незалежною країною, чи отримати більшу самостійність в складі Папуа-Нової Гвінеї, автономною частиною якої є цей острів, розповідає Еспресо.TV з посиланням на DW.

Більшість експертів очікують, що учасники сьогоднішнього опитування оберуть державний суверенітет. Однак, остаточне рішення повинен ухвалити парламент Папуа-Нової Гвінеї. В ООН зазначали, що за проведенням референдуму стежитимуть близько сотні міжнародних спостерігачів.

Підсумки референдуму очікують всередині грудня. Через географічні особливості острова референдум може тривати понад два тижні. Площа острова складає майже 9000 квадратних кілометрів, до нього також належать численні менші острови. Через це до багатьох громад складно дістатися.

Довідка

Острів, де проживає понад 200 тисяч жителів, наразі є частиною Папуа-Нової Гвінеї. Він має статус автономної провінції.

Свою назву острів отримав на честь французького дослідника Океанії Луї Антуана де Бугенвіля. З 1880-х років і до Першої світової війни цей острів був частиною Німецької Нової Гвінеї. Потім Австралія окупувала цю територію. У 1975 році вона стала частиною Папуа-Нової Гвінеї.

Референдум про незалежність острова домовилися провести після 10-річної громадянської війни, яка закінчилася 1998 року. У ній загинули понад 15 тис. людей. Бугенвіль має родовища міді і золота, а також величезний туристичний потенціал.

Утім, його населення фактично живе у злиднях.