У столиці спорудять нову мечеть на 5 тис. відвідувачів

Національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що проект будівництва мечеті в Києві, яку планує побудувати кримськотатарська громада за сприяння Туреччини, вже готовий

Мечеть розрахована на п'ять тисяч людей і її буде споруджено у столичному середмісті, передає Еспресо.TV з посиланням на ATR.

"З пошуками землі ми провели величезну роботу, але нічого не знайшли. І я вдячний Рінату Ахметову, який подарував нам ділянку вартістю близько $5 млн. Ми про це повідомили Туреччину, проекти вже готові, бюджет теж. Були невеликі розбіжності. Туреччина наполягала: ви, мовляв, плануєте мечеть на 10 тис. осіб, проте в Києві немає такої спільноти (вірян - ред.). Ми відповідали: "Але це мечеть не тільки для кримських татар, а й для всіх мусульман". Зрештою домовилися будувати мечеть на 5 тис. І вона буде найбільшою мечеттю в Україні", - розповів Джемілєв.

Він додав, що також вирішується питання будівництва житла для кримських татар, які вимушено покинули Крим і через переслідування окупантів не можуть повернутися додому. Будувати нові квартири для кримських татар планують у Дніпрі, Харкові, Одесі, Херсоні та Львові. А ось в столиці житло вирішили не будувати, а купувати, тому що ринок нерухомості в Києві і так великий.