На місцевих виборах у Гонконзі впевнено перемагає опозиція

Кандидати продемократичного руху отримали більшість на виборах до окружних рад в умовах політичної кризи в Гонконзі

Про це повідомляє Reuters.

Представники опозиції отримали більше половини місць в радах у боротьбі з провладними кандидатами.

За останніми даними, перемогу у своїх округах здобув 201 опозиційний кандидат проти лише 28 кандидатів, які підтримують Пекін. Ще 12 кандидатів вважаються незалежними, результати щодо ще 211 місць в районних радах поки невідомі.

Проголосувати після шести місяців антиурядових протестів прийшла рекордна кількість виборців - 71%. У 2015 році явка була значно нижчою - 47%.

Як пише DW, вперше за кілька місяців вихідні у Гонконзі пройшли без великих демонстрацій і заворушень. Перед виборчими дільницями утворилися довгі черги.

Усього в місцевих виборах брали участь понад тисячу кандидатів.

Експерти вказують, що результат волевиявлення має в основному символічне значення, оскільки міська рада насправді не має реальної політичної влади. Депутати місцевої ради не можуть приймати закони або важливі рішення. Вони консультують уряд Гонконгу і вносять пропозиції про поліпшення життя в конкретних районах.

Однак переможці місцевих виборів отримують представництво в 1200-місцевому виборчому органі, який кожні 5 років обирає главу уряду Гонконгу.

До теперішнього моменту перемогу завжди здобував кандидат, якого підтримував офіційний Пекін.

Гонконг охопили масові акції протесту з часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю в 1997 році. За даними спостерігачів, максимальна кількість протестувальників досягала 1,7 млн осіб.