Україна направила Газпрому два проєкти договору щодо транзиту газу

Українська сторона надіслала Газпрому проєкти двох договорів, які стосуються транспортування газу

Про це заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, повідомляє Укрінформ.
 
"Вже направлені Газпрому проєкти договорів, як передбачає європейське законодавство. Якщо ми підпишемо договір із Газпромом, зважаючи на запаси в українських та європейських сховищах, ми можемо стати свідками історично найдешевших цін на газ", - сказав Оржель.

Він зазначив, що дуже великий обсяг газу у європейських ПСГ належить Газпрому - це може бути приводом для спекуляцій на ціни. Водночас Україна перебуває в діалозі з європейськими партнерами, щоб забезпечити новий транзитний контракт.

"Непросте завдання, у якому ми знаходимося, - це тристоронні переговори щодо транзиту газу. Це питання пов'язане із завершенням анбандлінгу Нафтогазу. Для нас абсолютним пріоритетом є підписання договору на транспортування", - зазначив Оржель.

За його словами, Україна дотримується графіка щодо анбандлінгу.

"Ми не збиваємося з графіка... Набрав чинності закон про анбандлінг, є схвалення від НКРЕКП рішення щодо сертифікації (оператора ГТС України - ред.). Далі - ухвалені відповідні рішення на рівні уряду. У цю п'ятницю ми вже отримали попередню сертифікацію в українського регулятора. Документи уже передані в Енергетичне співтовариство. Думаю, що до 26 грудня ми отримаємо повністю сертифікованого оператора", - переконаний міністр.

  • У НАК "Нафтогаз України" готові отримати борг Газпрому за рішеннями Стокгольмського арбітражу, який наразі складає приблизно $3 млрд у вигляді газу, який Газпром може постачати напряму до України.