Приголомшлива перемога: опозиція вщент розгромила пропекінських кандидатів на виборах у Гонконзі

Як випливає з попередніх результатів, прихильники демократичних сил отримали щонайменше 347 з 452 місць у радах, пропекінські кандидати - 60

Про це повідомляє BBC.

"Пропекінський блок за підсумками попередніх виборів у 2015 році контролював приблизно 75% місць в місцевих радах та мав більшість у всіх 18 радах... Тепер опозиція контролюватиме 17 з 18 рад Гонконгу. Ще 45 місць дісталися незалежним кандидатам, більшість з яких засуджують дії комуністичного уряду Китаю", - йдеться у повідомленні.

У голосуванні взяли участь 2,9 мільйона людей, явка склала 71%. У 2015 році явка була значно нижчою - 47%.

Усього в місцевих виборах брали участь понад тисячу кандидатів.

Експерти вказують, що результат волевиявлення має в основному символічне значення, оскільки міська рада насправді не має реальної політичної влади. Депутати місцевої ради не можуть приймати закони або важливі рішення. Вони консультують уряд Гонконгу і вносять пропозиції про поліпшення життя в конкретних районах.

Однак переможці місцевих виборів отримують представництво в 1200-місцевому виборчому органі, який кожні 5 років обирає главу уряду Гонконгу.

До теперішнього моменту перемогу завжди здобував кандидат, якого підтримував офіційний Пекін.

Гонконг охопили масові акції протесту з часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю в 1997 році. За даними спостерігачів, максимальна кількість протестувальників досягала 1,7 млн осіб.