Україна рівно чотири роки не купує газ з Росії

Рівно 4 роки Нафтогаз Україна не купує газу напряму у Газпрому: прямі закупки російського газу припинили 26 листопада 2015 року

Про це нагадав голова правління НАК Нафтогаз Україна Андрій Коболєв.

“У 2013 році наша залежність від Росії по газу перевищувала 90%, сьогодні про неї лише згадують. У минулому році газ в Україну імпортували 65 компаній, а Нафтогаз купував його у 18 європейських постачальників (частка жодного з них не перевищувала 30%”, - зазначив Коболєв.

У 2015 році причиною припинення відносин між Нафтогазом та Газпромом з приводу купівлі газу стала неузгодженість у ціні на газ. Через зависоку ціну, яку для України встановив Газпром, Нафтогаз звернувся до Стокгольмського арбітражу. На час розгляду справи в арбітражі, Україна не здійснювала купівлі російського газу напряму.

Водночас, переважну більшість імпортного газу Україна купує на своєму західному кордоні, тобто це газ російського походження.

У 2017 році Стокгольмський арбітраж своїм рішенням зобов'язав Росію змінити ціну на газ для України, а також сплатити Нафтогазу $4,6 млрд. $2 млрд Нафтогаз отримав, погасивши свої борги перед Газпромом за куплений раніше газ, а решту  $2,56 млрд почав стягувати з Газпрому у судах у Європі та в усьому світу. За цей час, через пеню, сума боргу Газпрому перед Нафтогазом сягнула $3 млрд.