Газпром програв апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу, - Нафтогаз

Російський газовий монополіст Газпром програв слухання в апеляційному суді на рішення Стокгольмського арбітражу, у якому намагався підтвердити своє право постачати газ до України на невигідних умовах

Про це повідомили у пресслужбі Нафтогазу.

“Сьогодні Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольму виніс окреме рішення у справі НАК “Нафтогаз України” проти ПАТ “Газпром” щодо контракту на постачання газу до України від 2009 року”, - йдеться у повідомленні.

Нафтогаз пояснює, що арбітраж повністю відхилив вимогу Газпрому щодо застосування принципу “бери або плати”, який був у попередньому договорі на постачання газу до України. Також трибунал скасував заборону Газпрому на реекспорт російського газу до України, яка містилася у контакті.

  • Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Арбітраж присудив сплатити на користь "Нафтогазу" $4,63 млрд.

  • За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити $2,56 млрд. "Газпром" зарезервував $4,7 млрд для штрафуСтокгольмського арбітражу.

  • Суд арештував голландські активи "Газпрому", щоб виплатити Україні $2,6 млрд. Британія заморозила активи "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

  • У травні газовий монополіст РФ “Газпром” через апеляцію оскаржив рішення люксембурзького суду щодо визнання та виконання на території країни рішення Стокгольмського арбітражу та стягненні з Газпрому активів на користь Нафтогазу.

  • Станом на кінець травня борг російського монополіста Газпрому перед НАК “Нафтогаз України” після рішення Стокгольмського арбітражу у справах про постачання та транзит газу через пеню перевищив $2,8 млрд.