Туреччина блокує план оборони НАТО на випадок нападу РФ на Балтію й Польщу, - Reuters

Туреччина відмовляється підтримати план оборони НАТО для країн Балтії і Польщі, вимагаючи від Альянсу визнати курдські формування на півночі Сирії терористами

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела

За даними агентства, посол Туреччини в НАТО отримав від Анкари чіткі директиви не підписувати оборонний план, займати жорстку позицію на зустрічах і в приватних бесідах, вимагаючи, щоб альянс офіційно визнав курдські формування терористами.

Анкара висунула свої вимоги ще до початку наступу на півночі Сирії, однак, напередодні саміту НАТО, який відбудеться у грудні, турецький шантаж набув нової гостроти. 

Наразі керівництво НАТО домагаються офіційного схвалення всіма 29 державами-членами військового плану захисту Польщі, Литви, Латвії і Естонії в разі нападу Росії. У Брюсселі сподівалися, що план буде схвалено на саміті у Лондоні.

Без схвалення Туреччини завдання Альянсу щодо зміцнення оборонних можливостей цих країн може набагато ускладнитися.

"Турки беруть в заручники східних європейців, блокуючи схвалення цього військового плану, вимагаючи для себе поступок", - сказав агентству високопоставлений дипломат на умовах анонімності.

Друге джерело назвало поведінку Туреччини "підривною", оскільки НАТО намагається показати свою єдність на тлі наростаючого північноатлантичного скептицизму Дональда Трампа і різких заяв Еммануеля Макрона про "смерть мозку" Альянсу.

Міністерство оборони і МЗС Туреччини відмовилися коментувати офіційний запит Reuters.

У свою чергу, речник НАТО Оана Лунгеску в коментарі агентству заявила, що "у НАТО є напрацювання щодо захисту всіх союзників, прихильність Альянсу до забезпечення безпеки всіх союзників залишається незмінною"