Кабмін підтримав запровадження електронних трудових книжок

27 листопада на засіданні Кабміну проголосували за законопроєкт, який має зробити трудові книжки необов'язковими. Відповідний законопроєкт повинна підтримати Рада

Про це повідомила міністерка соцполітики Юлія Соколовcька на своїй сторінці у Facebook.
 
"Електронна версія трудової книжки - це менше навантаження на роботодавців та самозайнятих працівників - ФОП. Рішення Уряду також спростить пошук та оформлення людей на роботу", - написала Соколовська.
 
За її словами,  за допомогою електронного підпису у кілька кліків можна буде отримати витяг у електронному кабінеті Пенсійного фонду і не боятися загубити трудову книжку.
 
"Працівники будуть впевнені, що відомості завжди надійно захищені, а недобросовісний роботодавець їх не викривить. Коли настане час оформити пенсійні виплати - це буде легко та без клопоту збирання підтверджувальних документів - всі дані вже знатиме Пенсійний фонд", - додала Соколовська.
 
Вона також зазначила, що не обов'язково позбуватися паперової трудової книжки.
 
"Якщо для вас ведення книжки роботодавцем є певним ритуалом, то ніхто не забороняє вам продовжувати дублювати відомості про свою трудову діяльність на папері. Але якщо ви не можете дочекатись цифрового формату, то вас ніхто не змусить її вести", - відзначила міністерка.
 
Повідомляється, що також прийняли постанову, якою передбачено, що громадяни зможуть попросити роботодавця передати в електронній формі інформацію про стаж до 2000 року (зараз у Пенсійного фонду є інформація тільки з 2000 року). Це дозволить у майбутньому зробити призначення пенсій та інших соціальних виплат повністю дистанційно, без необхідності відвідувати Пенсійний фонд.
 
Цією постановою дають можливість отримувати електронні сервіси пенсійного фонду не тільки за допомогою цифрового підпису, але й за допомогою BankID.