"Земля стане непридатною для людини": в ООН заявили про загрозу масового вимирання і закликали до негайних кліматичних заходів

Унаслідок діяльності людства на планету очікує підвищення температури, що призведе до масового вимирання біологічних видів і зробить частину планети непридатною для життя

Про це йдеться у звіті Програми ООН з довкілля (ЮНЕП), передає "Укрінформ".

"Ми на шляху до підвищення температури більш як на три градуси. Це призведе до масового вимирання біологічних видів, і значна частина планети може стати непридатною для життя людини", - йдеться у звіті.

За даними дослідників, навіть підвищення температури на понад 1,5°C спричинить кліматичні наслідки. Для обмеження потепління на цьому рівні, за підрахунками вчених, викиди парникових газів мають скорочуватися на 7,6% щороку упродовж наступного десятиліття.

Передбачається, що країни світу значно посилять свої зобов'язання щодо викидів парникових газів на конференції ООН з питань клімату у грудні 2020 року в Глазго.

Проте виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен наголошує, що ситуація потребує негайного вирішення вже зараз і чекати ще рік не можна

"Кожне місто, регіон, підприємство чи окрема особа повинні діяти вже тепер. Нам потрібні швидкі перемоги, аби максимально скоротити викиди у 2020 році, а потім посилити національні кліматичні зобов’язання, щоб запустити економічні та суспільні перетворення. Ми маємо надолужити згаяне в попередні роки. Якщо ми цього не зробимо, наша мета - потепління лише на 1,5°C до 2030 року - залишиться недосяжною", - заявила Андерсен.

Лідерами цього процесу скорочення викидів і посилення національних кліматичних зобов’язаннь мають стати розвинені країни (G20), які дають найбільше викидів - близько 78%. При цьому країни, що розвиваються, можуть вивчити досвід розвинених держав і навіть перевершити їх, застосовуючи чистіші технології.

У дослідженні наголошується, що досягти поставленої мети (1,5°C до 2030 року) і запобігти катастрофі цілком можливо.

"Багато урядів, міст, підприємств та інвесторів беруть участь в амбітних ініціативах щодо скорочення викидів", - ідеться в звіті.

"Ми сподіваємося досягти скорочення викидів на 7,6% щороку. Чи це можливо? Цілком. Чи знадобиться для цього політична воля? Так. Чи потрібно залучати приватний сектор? Так. І наука каже, що ми можемо це зробити", - заявила виконавчий директор ЮНЕП.

Наразі заходи зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері з 2020 року регулює Паризька угода про протидію глобальному потеплінню, яку підписали 175 країн. Її схвалили на конференції ООН з питань клімату в Парижі в грудні 2015 року. У червні 2017 року США оголосили про вихід з угоди. Відповідно до угоди, країни зобов’язуються вживати заходів, щоб утримати зростання загальносвітової температури на рівні менше 2°C та спрямовувати зусилля на обмеження зростання температури до 1,5°C у порівнянні з доіндустріальною добою (1850-1900 рр.). Раніше вважалося, що для досягнення цієї мети потрібно щороку скорочувати викиди на 5-6%.