Макрон заявив, що ворог НАТО - тероризм, а не Росія чи Китай

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не згоден з тим, що Росія і Китай можуть бути позначені як вороги НАТО

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"НАТО - це колективний оборонний альянс. З чим і з ким він бореться? Хто наш спільний ворог? Які у нас загальні теми? Це питання, які заслуговують уточнення, і вони є стратегічними. Чи є Росія сьогодні нашим ворогом, як я іноді чую? Або Китай? Мета НАТО - позначити їх як ворогів? Не згоден! Наш спільний ворог сьогодні - тероризм, який спокусився на кожну з наших країн. Саме проти терористичних угруповань французькі військові ведуть бойові дії в Сахелі, і саме в Сахелі ми втратили 13 наших солдатів", - сказав Макрон.

Він також заявив, що готовий ініціювати новий діалог з Росією.

"Перш за все, ясний, міцний і вимогливий діалог з Росією. І я хотів би надати новий імпульс цьому діалогу. Але я хочу підкреслити той факт, що в цьому діалозі не проявлятиметься ніяких ознак слабкості або наївності", - сказав Макрон.

Французький президент підкреслив свою прихильність позиції НАТО щодо стримування та оборони в країнах Балтії і на Чорному морі, і пообіцяв відстоювати інтереси безпеки всіх європейських партнерів.

"Ми є і завжди будемо дуже суворими, коли йдеться про наш суверенітет і суверенітет наших партнерів. Але хіба відсутність діалогу з Росією зробила наш європейський континент безпечнішим? Хіба в наших інтересах і в інтересах нашої стабільності не займатися питаннями заморожених конфліктів і не допускати погіршення ситуації в Україні? Я так не думаю", - сказав він.

Раніше президент Франції Еманнуель Макрон заявив, що Європа знаходиться "на краю прірви" і повинна нарощувати оборонні можливості, не покладаючись на США.

За його словами, НАТО переживає "смерть мозку" через відсутність координації та непередбачуваність США за президента Дональда Трампа.

Він також поставив під сумнів основоположний принцип НАТО - колективної оборони (збройний напад на одного союзника розглядається як напад на всіх).

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, генсек НАТО Єнс Столтенберг, очільники Польщі і Литви висловили незгоду з оцінкою Макрона на адресу Альянсу.