Вітренко пояснив, чому "Нафтогаз" провів двосторонні перемовини з Росією

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко пояснив, чому були проведені двосторонні перемовини з "Газпромом"

Про це він сказав в програмі "Ваша Свобода" на каналі Еспресо.TV.
 
Вітренко сказав про те, що ці двосторонні перемовини з Росією, це результат їх попередніх домовленостей, які були на рівні Єврокомісії. 

"Вони повністю поінформовані і позиція української сторони, принаймні "Нафтогазу", публічно була в тому,
що це перший пункт нашої відповіді "Газпрому", що ми маємо обговорювати всі варіанти в трьохсторонньому форматі, просто є коло технічних питань, які сама Єврокомісія попросила, щоб самі сторони спробували узгодити в двосторонньому форматі, а потім вже приходити на трьохсторонній формат, коли буде зрозуміло, які питання ми не можемо узгодити на рівні двосторонньому", - виконавчий директор НАК "Нафтогаз"

Він зазначив, що є певне нерозуміння, що таке позиція, і в кого, яка вона може бути.

/""Нафтогаз" - це компанія, в неї є контрактні відносини з "Газпромом", є новий відокремлений оператор, який зараз проходить сертифікацію, які надає послуги з транзиту. В нас є незалежний регулятор, який встанювлює тарифи. Функція міністерства - формування політики, міністерство не може вести переговори, наприклад від імені "Нафтогазу" або щодо "Нафтогазу"", - сказав він.

Міністерство енергетики не може за "Нафтогаз" узгоджувати будь - які комерційні параметри.

"Вони не можуть відмовитись від арбітражу, не можуть сказазати "Нехай вони віддають борг так чи не так". Це операційна діяльність "Нафтогазу", так само міністр і будь-завгодно, прем'єр-міністр, міністр енергетики, президент, він не можу сказати, у нас будуть такі тарифи. Ми про це домовились з росіянами. Тарифи визначає незалежний регулятор", - сказав Вітренко.