У Лондоні стартує дводенна зустріч лідерів НАТО

У Лондоні 3-4 грудня проходить дводенна зустріч лідерів НАТО, приурочена до 70-річчя заснування Альянсу, який нині налічує 29 членів

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко представить нашу країну на конференції "NATO Engages", повідомляє прес-служба МЗС.

Цьогорічна зустріч лідерів НАТО затьмарена суперечкою між Францією та рештою членів Альянсу, позицією Туреччиною і триваючими дискусіями про гроші.

Минулого місяця президент Франції Еммануель Макрон заявив про "смерть мозку" НАТО, зазначивши, що члени Альянсу більше не співпрацюють щодо низки ключових питань. Крім того, Макрон заявив, що ворог НАТО - тероризм, а не Росія чи Китай.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, генсек НАТО Єнс Столтенберг, очільники Польщі і Литви висловили незгоду з оцінкою Макрона на адресу Альянсу. Також Столтенберг підкреслив, що протидіяти Росії та боротися з тероризмом можна одночасно.

Пізніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відреагував на це різкою заявою, порадивши Макрону самому "перевірити голову".

Водночас сама Туреччина проводить операцію проти сирійських курдів, яка викликає різке несприйняття більшості членів НАТО, закупила російські комплекси С-400, на що гостро відреагував Вашингтон, та заблокувала прийняття плану оборони НАТО на випадок нападу РФ на Балтію й Польщу.

Нарешті, президент США Дональд Трамп неодноразово звинувачував європейських союзників у недостатньому вкладі в спільну оборону.